Капоейра в моєму житті

Інтерв’ю зі студенткою групи ПР-125 юридичного факультету Березан Аліною

Що ти можеш розповісти про такий незвичний вид спорту як капоейра?

Капоейра – це поєднання водночас бойового мистецтва, танцю, музики та гри. Насамперед – це гра з твоїм другом, це унікальний світ афро-бразильською культури, свобода самовираження та краса рухів. Це бойове мистецтво і той же час гра. В капоейрі, на відміну від інших єдиноборств, немає жорстокості, вона не завдає болю, а дарує радість, коли ти займаєшся улюбленою справою. Цей вид спорту унікальний, адже ти не тільки тренуєш своє тіло, але і вчишся грати на незвичних, для звичайної людини, музикальних інструментах і навіть вчишся співати.  Також – це поєднання гімнастики та акробатики.

Розкажи як ти дізналася про цей вид спорту і як давно займаєшся.

На жаль, я дізналася про капоейру буквально 2 роки тому. З дитинства я займалася тенісом, туризмом, а також танцями. І коли почула про капоейру, мені стало цікаво що це за спорт і чому там навчають.

І які були твої перші враження?

Це неможна описати словами, це треба бачити на власні очі. Це такий незвичний світ спорту та водночас неймовірно цікавий. Музика. спів, гра з твоїм товаришем, в якій важлива не так сила, як розум,  дотепність та хитрість. Коли я туди потрапила, то вже не хотілося йти ні на які танці або ще кудись. Я вирішила спробувати свої сили і поринула в світ надзвичайних емоцій.

Які цікаві заходи проводяться у Вашому клубі?

Кожні пів року вихованці “Білого вітру” під керівництвом нашого тренера Олексія Богдана здають на пояси, як у східних єдиноборствах, які ми називаємо кордами. Починаючи з білого,  закінчуючи темно коричньовим та чорним поясом. Також проводяться змагання, в яких може брати участь кожен хто займається у клубі або ті хто займаються в інших клубах капоейри.

Ти брала в них участь?

Спочатку як тільки я прийшла займатися мені було не по собі змагатися, адже в клубі займаються майже всі хлопці. Але згодом я навчилася та вирішила спробувати свої сили. Чесно скажу, це були мої перші змагання в цьому клубі. Серед дорослих в моїй категорії, які записалися на змагання було 4 хлопці та я. Мені було нелегко, але вдалося зайняти 3 місце. Це вже така маленька перемога для мене. Та зупинятися я не збираюся і буду йти далі. Ще я хочу сказати, що неважливо скільки тобі років, хто ти по професії, чоловік ти чи жінка, адже ти завжди можеш встати і піти вчитися чомусь корисному та цікавому. Для мене це капоейра.

Чи вдалося тобі отримати пояс?

Так, мені вдалося здати на 7-й з корд зеленого кольору. До речі, це мій улюблений колір.

А всього їх скільки?

Їх 10.

А якого віку можуть приходити люди та займатися у вас? Чи є якісь обмеження?

Звісно, ні.  Не обов’язково бути професіональним спортсменом, щоб отримувати користь та задоволення від занять спортом. Багато хто з людей бігають, хтось ходить на аеробіку та фітнес, хтось грає у футбол чи займається карате. Головне, щоб це подобалося. А разом з тим, це робить вас фізично сильними та впевненими у собі, а також дає можливість знайомитися з багатьма цікавими людьми. А що може буди краще, ніж спілкування з твоїми друзями і тренування разом з ними. Це навпаки надає тобі наснаги та бажання навчитися більшого.

І на кінець останнє питання: що потрібно тобі, щоб досягти бажаної цілі?

Звичайно, потрібно мати перш за все бажання. Адже без бажання нічого і ніколи не буде. Бажання, наполегливість та працьовитість. Якщо є мета – треба, як кажуть, розбитися, але добитися.

ВгоруВгору